Sunday, February 12, 2017

#14 Kniha od českého autora || Čtenářská výzva 2017


Upřímně. Myslela jsem si, že tenhle bod pro mě bude nejtěžší. České autory moc nečtu. A dosud jsem jich doopravdy moc nepřečetla. Alespoň to tvrdí Databáze Knih. A asi bych to měla do budoucna trochu napravit. Rozhodně si nemyslím, že by naši autoři byli, v porovnání s těmi zahraničními, méně zajímaví. Takže. Pusťte i vy české autory do knihovny.

Novela je zasazená do let druhé světové války a vypráví příběh mladé lékařky Hany, která se v zapadlé horské vesnici ukrývá před nacistickým pronásledováním, a která zde nachází hluboký milostný vztah k prostému vesnickému kováři. Příběh byl v roce 2003 zfilmován a můžete ho znát pod jménem Želary.

Dvanáct žen, dvanáct osudů propojených v jednom románu. Poznávací znamení. Bábovky. Možná vás někdy napadlo, co řeší milenka ženatého muže a jaká je ve skutečnosti ta příšerná manželka, o které jí on vypráví? Nebo proč má sestra manželky tak špatný vztah se svojí dcerou? Jak se vlastně cítí ta patnáctiletá holka, na kterou si rodiče nikdy neudělají čas? Třeba něco z toho právě zažíváte i vy.

Vysoko v kopcích Bílých Karpat jsou řídce rozeseta malá stavení. Všude je daleko. Říká se, že právě proto si tam některé ženy dokázaly uchovat vědomosti a intuici, kterou jsme ztratili. Předávaly si ji z generace na generaci řadu století. Říkalo se o nich, že vidí do budoucnosti. Proč tedy nezachránily tu svou? Příběh vypráví o Doře Idesové, která je poslední z bohyní. Brání se přijmout zastaralý způsob života. Vše se ovšem mění, jakmile pochopí, že co se v jejím životě zdálo být nešťastnou shodou okolností, bylo pečlivě promyšleným plánem. Její umístění v internátě, bratrova ústavní péče, tetina hospitalizace v psychiatrické léčebně…Napůl fikce. Napůl skutečnost.

1 comment

  1. Zaujimava by bola vyzva so slovenskymi autormi :-) Vedela by si citat v slovencine?

    ReplyDelete

Latest Instagrams

© simplelifeblog.cz. Design by FCD.